1) Bilgisayarın güç düğmesine bastıktan sonra bilgisayara hemen güç gelmez. Düzensiz voltaj yada akımdan, bilgisayar bileşenlerinin hasar görmemesi için güç sağlayıcıdan (Adaptör, Batarya yada PSU) gücün düzenli olduğuna dair bir Power Good Signal (Güç iyi sinyali) gelene kadar ana kartın çip seti işlemcinin çalışmasını engeller.
2) Onay geldikten sonra çipset, işlemcinin çalışmasına izin verir. İşlemci direk Sistem BIOS ROM'unun sonuna bakar. Burada işlemciye "BIOS şurada! (Reset Interrupt Vector)" diye tanımlanan 16 byte'lık adres bulunur. Bu aşamadan sonra mikroişlemcinin kontrolü BIOS'un elindedir. BIOS, fiziksel olarak anakart üzerinde bulunan ROM tipi hafızada tutulan program parçasıdır. BIOS üzerindeki program içinde bazı ayarların yapılmasına izin verilir. BIOS'un ayarlar kısmından bu ayarlamalar yapılabilir. Bu kısımda yapılan ayarlar pil ile beslenen CMOS tipi bir hafıza üzerinde saklanır. Bilgisayarın ana işlem saati de buradadır.
3) BIOS, ilk olarak Power-On Self Test (POST) işlemini yapar. Yani bütün donanımlar sağlam mı diye kontrol eder. Eğer bir sorun varsa bip sesi çıkarır.
4) BIOS ilk olarak Grafik İşlemciyi çalıştırmak ister. Bunu yapamazsa Grafik işlemcinin kendi BIOS'una ulaşır ve ona yaptırır. Ardından bilgisayardaki donanıma ait ROM'larda bu cihazlara özel BIOS olup olmadığına bakar. Eğer bulursa onları da tetikler ve ilgili cihazın çalışmasını sağlar. (IDE/ATA Diskler buna dahildir.)
5) Bu aşamada BIOS kendi başlangıç ekranını gösterir. Bu ekranda BIOS'un üreticisi,versiyonu,sistem logosu vb özellikleri verir.
6) Bir sonraki aşamada BIOS, "Tak ve Çalıştır" aygıtlarını denetler. BIOS artık bilgisayarı başlatabilme kabiliyetine sahip bir sürücü aramaya başlar. Bu önyükleme seçeneği nasıl ayarladığınıza bağlı olarak bir Sabit Disk,Harici Disk (HDD), USB bellek, Floppy Disk,CD/DVD veya sanal bir sürücü olabilir.
7) Hedef bulunduğunda BIOS önyükleme bilgilerini aramaya başlar. Örneğin bilgisayar bir sabit diskten başlatılacaksa BIOS, Master Boot Record (MBR) kaydını arar. MBR kaydı için diskin başlangıç noktasına yani Plaka 0, Kafa 0, Sektör 1 (Diskin ilk sektörü) adresine bakar. Orada MBR kaydı bulursa ve o MBR sağlamsa işletim sisteminin yüklenme süreci MBR kaydındaki bilgilere göre başlar. Artık BIOS devreden çıkmış ve görevi MBR devir almış olur. Eğer BIOS, MBR kaydını bulamazsa önyükleme önceliği sırasına göre diğer cihaza geçer. Eğer BIOS ön yüklenecek bir medya veya sürücü bulamazsa hata verir.
8) BIOS bir MBR kaydı bulursa MBR kaydı üzerinde tanımlanan işletim sistemi çalıştırılmaya başlanır.
BIOS Hata Mesajları ve Anlamları
0 Yorum