Dosya yönetimi,bellek ve aygıt yönetimi ile birlikte çalışarak dosyaları disket,sabit disk,SSD ve CD-ROM gibi depolama aygıtlarına yazar. İşletim sistemi bu yönetimi yapabilmek için dosyalama sistemlerini kullanılır. Dosyalama sistemlerine NFTS,FAT32,EXT2,FAT vb. örnek verilebilir.
Sabit Disk ve Yapısı (HDD)
Sabit diskler bilgisayardaki bilgileri saklayan ve bilgisayar kapandığında bu bilgileri kaybetmeden saklamakla sorumlu donanım birimidir. Bilgisayardaki bütün veriler HDD üzerindedir. Bilgisayar açılırken gerekli veriler RAM belleğe taşınır ve bu aşamadan sonra ihtiyaç duyulan bilgiler HDD yerine RAM bellekten alınır.
1) Head (Kafa): Sabit disklerin okuma yazma işlemini yapan mekanik parçadır. Diskin dış bölgesinden merkezine doğru veri arama-taraması yapan birime header denir.
2) Plate (Plaka): Bilgilerin manyetik olarak üzerine yazıldığı plakadır. Bir sabit disk, birden çok diskten oluşur. Üst üste gelmiş bu diskler plaka olarak adlandırılır.
3) Track (İz): HDD üzerinde verilerin tutulduğu bir çok silindir halkalar vardır. Bu silindirik halkalara track yada cylinder(silindir) denir. İşletim sistemi plakaları bir satırda görüyor bu yüzden mantıksal olarak algılar. İşletim sisteminin ulaştığı en küçük yapıya Cluster (Birden fazla sektörden oluşur) denir. BIOS ve HDD'nin ulaştığı en küçük yapıya sector (sektör) denir.
4) Sector (Sektör): Track yapısının bölünmesiyle oluşan ve sabit disk üzerinde adreslenebilen en küçük alana denk gelen parçalara sektör denir. Bilgiler sektörlere yazılır. İkili bilgiler (0 ve 1 ler) sektörler üzerinde manyetik olarak RLL (Run Lenght Limited) veya MFM (Modified Frequency Modulation) gibi farklı kodlama teknikleri ile yazılır. HDD fiziksel yapıya sahip olduğu için sektörler zarar görebilir. Sektör'lerin kullanılamaz duruma gelmesine Bad Sector (Ölü Bölge) denir.
Bir sektör 700 Byte denk gelmektedir. Fakat 512 Byte'lık bilgi saklar. Bu kaybolan alanda ise sektöre ait bilgiler bulunur. Senkronizasyon Karakterleri (SYNC Karakter), Track No (Address Mark), Sektör No (GAP) ve Hata Anlama Kodu (ECC) buna örnek olarak verilebilir. Sectör No 1'den başlar.
HDD'deki bilgilerin hızlı okunabilmesi için senkronizasyon karakterleri vardır. Bunlar HDD'nin okuma kafasının hızıyla kendi hızını eşitler. Bu sayede okuma kafası sanki orda duruyormuş gibi olur ve veriler okunmuş olur.
5) Cluster (Küme/Öbek veya Ayırma Birimi): Birden fazla sektörden oluşan (sektörler yan yana) ve İşletim Sistemi'nin kullanmış olduğu dosyalama sistemi tarafından erişilebilen en küçük kümeye Cluster denir. Cluster sektörün katları olabilir.
Cluster'ın amacı,birden fazla sektörü bir araya getirerek tek bir tablo halinde incelenmesini sağlar. Çünkü İşletim Sistemi HDD'ye yazarken bunların tablosunu tutar. Cluster'ın dezavantajı ise 10 Byte'lık bir bilgi yazmak istersek 1 Cluster oluyor. 1 Cluster'da 512 Byte yani 512-10=502 Byte çöpe gitmiş oluyor.
FAT16,FAT32 ve NFTS dosya sisteminde, HDD'deki bölümün kapasitesini formatlama sırasında standart olarak belirlenmiş boyuttaki kümeler oluşturur.Yani Cluster'ların boyutunu, Cluster kullanan dosya sistemi ve bölümün kapasitesi belirler.
6) Revolutions Per Minutes (RPM - Dakikadaki Devir Sayısı): Disklerin dakikadaki dönme hızlarını belirtir. Günümüzde piyasada bulunan HDD'ler, 5400 RPM ve 7200 RPM hızlarındayken, SCSI sürücülerdeki diskin dönme hızı 10000,15000 RPM civarındadır.
0 Yorum