İşletim Sistemi, belli kurallar dahilinde programların çalışmasını ve kullanıcı ile bilgisayar arasındaki iletişimi sağlayan yazılımdır. İşletim sistemi aynı zamanda oluşturduğu ara birim sayesinde kullanıcıların donanımsal kaynakları etkin bir şekilde kullanmasına olanak sağlar. Böylece bilgisayar mimarisi hakkında bilgisi olmayan kullanıcıların da bilgisayar kullanmasını sağlar.
İşletim Sisteminin İş Yapma Biçimine Göre Türleri
- Tek Görevli İşletim Sistemi
- Çok Görevli İşletim Sistemi
- Gerçek Zamanlı İşletim Sistemleri
1) Tek Görevli İşletim Sistemi: Aynı anda sadece tek bir görevi yürütmekle yükümlüdür. Örneğin Word ile yazı yazarken başka bir işlem yapamazsınız. Sistem hafızasında tek bir göreve ait bilgiler bulunur. Günümüzde kullanımı yok denecek kadar azdır. Dos işletim sistemi bu türe örnektir.
2) Çok Görevli İşletim Sistemi: Birden fazla görevi aynı anda işletebilir. Bir görevi sonlandırmadan diğer görevi çalıştırabilir.Günümüzde yaygın olarak kullanılır. Windows,Unix,Linux işletim sistemleri bu gruba örnektir.
3) Gerçek Zamanlı İşletim Sistemleri: Bu işletim sisteminde amaç belirlenen bir görevi istenen süre içerisinde çalışmasını sağlamaktır. Donanıma bağlı kritik uygulamalarda sistem kontrolünü sağlamak için kullanılır. Windows CE, RTLinux ve LynxOS bu gruba girer.
İşletim Sisteminin Görevleri
- İşlemciyi (Mikro İşlemci yada CPU) ayrı işlere yönlendirmek ve yönetmek.
- Ana belleği (RAM) yönetmek.
- Giriş/Çıkış birimlerini kontrol etmek.
- Kullanıcıların ve bilgisayar sisteminin güvenliğini sağlamak.
- Harici kayıt cihazlarını (Flash bellek,SD Kart ...) yönetmek.
0 Yorum