Blaise de Vigenère, 1523-1596 yılları arasında yaşamış Fransız diplomattır. Yaşadığı dönemlerde İtalya, Avrupa’nın şifrebilim merkeziydi. Vigenère, Roma’da görev yaparken Kriptografi(Şifreleme) ile ilgilenmeye başlamıştır.
Vigenère, emekli olduktan sonra çeşitli konular üzerinde kitaplar yazmıştır. 1586 yılında "Traictè des Chiffres ou Secrètes Manières d’Escrire" kitabını yazmıştır. Bu kitabın içinde birden fazla şifreleme algortiması ve kodlarını incelemiştir.
Vigenère şifrelemesi 19. yılların başlarında bir ivme kazanarak herkes tarafından duyulmuştur. Hatta "Kırılmaz Şifre" olarak da anılmıştır. Bu şifreleme şifrebilim tarihinin bir dönüm noktası olmuştur.
1854 yılına kadar Vigenère şifresi kırılamamıştır. 1854 yılında Charles Babbage tarafından kırılmıştır.
Vigenère Tablosu
Vigenère Şifrelemesi, Sezar Şifrelemesi'nin bir üst modelidir. Sezar modeli gibi basit bir yapısı vardır. Fakat teknik olarak çözülmesi daha zordur. Çoklu alfabe kullanarak şifreleme yapar. Çoklu alfabe, aynı harfe denk gelen şifrelerin farklı olmasıdır. Çoklu alfabeyi en iyi yaptığımız örnekte göreceğiz.
Şifreleme yapmak için Vigenère Tablosu'ndan yararlanılır. Bu tabloda 26 satır 26 sütun vardır. Tablonun her satırında bir harf kaydırılır. Text + Key değeri ile şifreleme yapılır.
Örnek: VIGENERE kelimesini KEY anahtar kelimesi ile şifreleyiniz.
Her şifrelenecek harfin altına anahtar kelimeden bir harf yazıyoruz. Anahtar kelime yetmezse onu tekrarlıyoruz. Daha sonra Vigenere tablosundan harflerin kesiştiği yerdeki harfi alıyoruz.
Vigenere Tablosu'ndan harflerin kesişimlerini bulduk. Çoklu Alfabe'ye gelirsek, yukarıda "E" harfinden 3 tane bulunuyor. Şifreleme yapıldıktan sonra "E" harflerine karşılık gelen şifre aynı değil. Vigenere'nin çözülememesinin sebeplerinden en önemlisi Çoklu Alfabe kullanmasıdır. Anahtar değerini bilmeden şifreyi çözmek oldukça zordur.
Vigenere Tablosu Olmadan Şifrelemek
1. Adım: Şifrelenecek kelimenin ve Anahtar kelimenin tablodaki numaralarını yaz.
2. Adım: Bu sayıları alt alta topla.
3. Adım: Toplanan sayıların 26’ya modunu al. 26 olmasının sebebi İngiliz Alfabesinde 26 harf vardır.
4. Adım: Modu alındıktan sonra çıkan numaraları tablodan bul. Kelime bu şekilde şifrelenmiş oldu.
Şifreli Mesajı Anahtar Değeri İle Çözmek
1. Adım: Şifreleli kelimenin ve Anahtar kelimenin tablodaki numaralarını yaz.
2. Adım: Bu sayıları alt alta çıkar.
3. Adım: Çıkarılan sayılara 26 ekle.
4. Adım: 26 ekledikten sonra 26’ya göre modunu al.
5. Adım: Mod aldıktan sonra tablodaki değerlini bul. Mesaja bu şekilde ulaşmış olduk.
0 Yorum