Yukarı Çık

Yönlendiriciler (Routers) ve Yönlendirici Türleri

03 Ekim 2021   0 Yorum

Bir yönlendirici, OSI referans modelinin ağ katmanında genel olarak tanımlanan protokollerle, Yerel Bölge Ağları'nı (LAN) Geniş Bölge Ağları'na (WAN) bağlar. Yönlendiriciler, paketleri iki istasyon arasındaki en iyi yolu gösteren yönlendirme tablosuna göre ilerleterek ağ üzerindeki yolları en iyi şekilde kullanırlar. Yönlendiriciler kendi yönlendirme tablolarını oluşturduklarından, ağ trafiğindeki değişikliklere hemen ayak uydururlar. 

Yönlendirme tablosu, Windows komut ortamında route print komutu ile görülebilir. Bu komut ile hem IPv4 hemde IPv6 tablolarını görebiliriz. Örnek;

Yukarıda cmd ile Yönlendirme Tablosu'na ulaştık. Bu tablodaki bazı terimlerin açıklaması;

1) Network Destination (Ağ Hedefi): Hedef IP adresiyle eşleştirilmek üzere ağ maskesiyle birlikte kullanılır. Ağ hedefi 0.0.0.0 (Varsayılan Yol) adresinden, 255.255.255.255 adresine kadar uzanabilir. 

2) Netmask (Ağ Maskesi): Ağ hedefindeki değerle eşleştirildiğinde hedef IP adresine uygulanan alt ağ maskesidir. Ağ maskesi ikili biçimde yazılırsa 1 değeri eşleşmek zorundayken 0 değeri eşleşmek zorunda değildir. 

3) Gateway (Ağ Geçidi): Bir bilgisayarın IP paketlerini başka bir alt ağa iletmek için kullandığı IP adresidir. Bu adres Yerel Ağ Bağdaştırıcısı'nın (Ağ Kartı) veya alt ağ üzerindeki yönlendiricinin IPadresi olabilir.

4) Interface (Arabirim): IP paketini iletmek için kullanılan yerel ağ kartının IP adresidir.

5) Metric (Ölçüt): Yolun kullanım maliyetini gösterir. Bir ağ üzerindeki geçilen her yönlendirici ek bir atlamadır. Aynı hedefe birden çok metriği olan yol varsa en düşük metriği olan yol seçilir.

 

Yönlendirici Türleri 

Yönlendiriciler Kenar ve Merkez Yönlendiriciler olmak üzere iki sınıfa ayrılırlar. Merkez yönlendiriciler daha güçlü donanıma ve daha iyi yönlendirme algortimasına ihtiyaç duyarken, Kenar yönlendiriciler daha basit ve işlem gücü fazla olmayan algoritmalarla işlem yaparlar.

1) Kenar Yönlendiriciler: Geniş Alan Ağlarına (WAN) yerel trafiğin aktarılması için kullanılır. Kenar Yönlendiriciler genel olarak 1 veya 2 LAN'ın WAN'a bağlanmasında kullanılır. Aşağıdaki resimde Router_Istanbul ve Router_Ankara Merkez Yönlendiriciler iken diğer yönlendiriciler Kenar Yönlendirici görevi yaparlar.

2) Merkez Yönlendiriciler: Daha fazla porta, hızlı hatlara ve yoğun bir trafiğe sahiptir. Bozulmaları büyük kayıplara neden olabilir. Bu nedenle yedeklenerek çalıştırılmalıdır. Merkez Yönlendiriciler, Kenar Yönlendiricilerin oluşturduğu trafiği bir noktada toplar ve paketin alıcıya ulaşması için en uygun yoldan iletme işlemini yapar.

 

Yönlendirici Arayüz Bağlantı Tipleri

  1. LAN Arayüzü: Yerel alan ağına olan bağlantıları sağlar. Genellikle Ethernet teknolojisinde kullanılır. Bununla birlikte Jeton Halka, kablosuz bağlantı yada ATM gibi bağlantı tiplerinde LAN teknolojileri kullanılır. Bu bağlantı için düz kablo kullanılır.  
  2. WAN Arayüzü: Geniş Alan Ağları bağlantılarında internete yada uzak sitelere servis sağlayıcılardan bağlantı sunarlar. Bu WAN servisleri servis sağlayıcılardan kiralanabilirler. Veri Hattı Katmanında  kullanılan protokollerden High-Level Data Link Control (HDLC), Frame Relay, Point-to-Point Protocol (PPP), Synchronous Data Link Control (SDLC), Serial Line Internet Protocol (SLIP), X.25, ATM, LAPB gibi protokolleri destekler. 
  3. Yönetim Arayüzü: Port yönetiminin fonksiyonları diğer bağlantılardan farklıdır ve yönlendiriciye dışarıdan erişim yapılarak yönlendiricinin, gözlemleme ve programlama işlevlerini yerine getirmek amacıyla kullanılır. Genel yönetim ara yüzleri konsol ve yardımcı portlarına bağlanırlar. 

 

Yönlendiriciye Bağlanma Yöntemleri

  1. Konsol portu ile bağlanma: En sık kullanılan RJ-45 bağlantısıdır. ASCII terminalinden ya da terminal emülatörü bulunan bir bilgisayardan yönlendiriciye erişebilmesine imkan tanır.
  2. Telnet Kullanarak ile bağlanma: Yönlendiriciler üzerlerinde Telnet Server ve Telnet isteklerine cevap verecek şekilde gelirler. Ayrıcalıklı modda ise “telnet” veya “connect” komutu ile bağlanılır. Oturumu kapatmak için “disconnect” , “exit”, “quit” veya “logout” komutları kullanılır. Birden fazla routera bağlanmış ve bunları görmek istersek “show session” komutu kullanılır.
  3. Auxiliary port ile bağlanma:  Yönlendiriciyi programlamanın diğer bir yolu da modem kullanarak dial-up bağlantısıyla veya Yönlendirici AUX portuna bağlı bir modem kullanımıdır. 


0 Yorum