Yukarı Çık

IPv4 Datagram Yapısı

01 Ekim 2021   0 Yorum

TCP katmanına gelen bilgi segmentlere ayrıldıktan sonra IP katmanına yollanır. IP katmanı kendisine gelen TCP segmentlerinin içeriği ile ilgilenmez. Tek amacı kendisine verilen bu bilgiyi ilgili IP adresine gidecek bir yol (route) bulmaktır. Arada geçilecek sistemler ve geçiş yollarını bu paketin doğru yere gitmesi için kendi başlık bilgisini TCP katmanından gelen segmente ekler. Bu IP paketinin de eklenmesi ile oluşturulan IP paket birimine datagram denir. IP adreslerinden temel olarak bahsetmiştik. 

 

Yukarıdaki resimde IPv4 Datagram Başlığı verilmiştir. Şimdi bu paketin içindeki protokolleri inceleyelim.

1) Sürüm: Versiyon numarası

2) IHL (IP Header Lenght): Başlığın uzunluğu 

3) Servis Tipi: İnternet ortamında iletilen paketin nasıl ele alınacağını belirler. Gerçek zamanlı veri içeren bir iletişimin ele alınma şekli ve veri içermeyen iletişime göre farklılık gösterebilir. 

4) Toplam Uzunluk: IP paketinin toplam uzunluğunu belirler. 16 bitlik bir alan olduğunda maksimum 65.536 Oktet'lik paket uzunluğu olabilir.

5) Tanıtıcı: IP paketinin kimlik numarasını temsil eder. Paketi gönderen tarafından üretilen rastgele bir numaradır. Eğer gönderilecek veri paketi bir kaç IP paketinden oluşacaksa bu kimlik numarasına ihtiyaç duyulacaktır.

6) DF (Don't Fragment): DF biti 0 durumunda ise datagram birden çok IP paketinden oluştuğunu, 1 durumunda ise datagramın tek IP paketinden oluştuğunu belirtir.

7) MF (More Fragment): MF biti 0 durumunda datagramın son parçası olduğunu, 1 durumunda ise datagramın son parçası olmadığını belirtir. 

8) Parça No: Gönderilen datagram paketi parçalanır ve bunlara bir parça numarası verilir. Parça no her bir parçalanan datagramı temsil eder. 

9) TTL (Time to Live): Yaşama süresi, bir paketin ne kadar süreyle ağda iletileceğini belirtir. Her Yönlendirici'de (Router) bu sayıdan 1 çıkartılır. Sayı 0 olduğunda paket silinir. Bu prosedür sayesinde yerine ulaştırılamayan paketler bir zaman sonra silinir. 

10) Protokol: Bu değer, IP paketi içinde bulunan diğer paketin hangi protokolden olduğunu belirtir. (ICMP:1, UDP:17, TCP:5 vb gibi.)

11) Checksum: Bu değer paketin CRC yönetimine göre oluşturulan hata değeridir. 

12) Kaynak IP adres: IP paketini gönderen bilgisayarın IP adresidir.

13) Hedef IP adres: IP paketini alacak olan bilgisayarın IP adresidir. 

 


0 Yorum