Yukarı Çık

DNS Zone Kavramı ve DNS Kayıt Tipleri

12 Eylül 2021   0 Yorum

DNS'in yönetilebilir birimlerine zone denir. Bir zone DNS veritabanı ağacında yönetilebilir tek bir parçadır. Tek bir domainden oluşabileceği gibi alt domainleri de içerebilir. 3 tip DNS Zone tipi vardır. Bunlar;

  1. Primary Zone: Okunabilir,yazılabilir ve yönetilebilir zone tipidir. Kayıtlar bu zone girilir.
  2. Secondary Zone: Sadece okumaya yapabilen zone tipidir. Yeni bir kayıt yaratamaz. 
  3. Stub Zone: Yardımcı DNS diyebiliriz. En çok aranan isimler burada tutulur. Limitli kayıtların kopyasını kendi içinde bulundurur. Bağlı bulunduğu sunucudan topladığı bilgileri hem istemciye ulaştırır hemde kendi belleğinde (cache) toplar.  

 

DNS tabloları 2 tanedir.Bunlar;

  1. Forward Zone: DNS isimden IP çözümlemesi yapan zone tipidir.
  2. Reverse Zone: IP adresinden DNS çözümlemesi yapan zone tipidir. 

 

DNS sunucularının isim çözümleme isteğine query denir. İki tip query vardır. Bunlar;

  1. Reqursive: DNS sunucuna sorgu yapar. DNS sunucusu, istemcinin sorgusuna cevap vermek zorundadır. Cevabı bilmiyorsa bile bunu çeşitli sorgularla halletmeye çalışır. 
  2. Iterative: DNS sunucular istemcinin sorduğu soruyu tam olarak yanıtlamazlar. Bunun yerine cevabı alabileceği DNS sunucusuna yönlendirme yaparlar. 

Forwarder: Alan adları için gönderilen sorguları diğer DNS sunuculara ileten DNS snucularıdır.

Caching: DNS sunucular, gidilen sunucuları cache'ine alır ve defaultta 1 saat tutar. Bu süre içerisinde tekrar aynı yere gidilmesi gerekiyorsa sorgu yapmaz. Bilgiyi direk kendi belleğinden alır.

Resource Record (RR): Bunlar zone içindeki kayıt türleridir. Her bir bilgisayarın IP ve ismi için bir tane oluşur. Örnek kayıt türleri;

  • - A Record (Address): İsimden IP adresini çözümler.
  • - CNAME Record (Canonical Name): Belli bir Host ismiyle eşdeğer bir isim tanımlamamızı sağlar. İsimden isim çözümlemesidir. 
  • - NS Record (Name Server): DNS domainindeki DNS Server makinelerini belirtir. NS kaydı tüm DNS Zone'larında ve Reserve Zone'larında bulunur. 
  • - SOA Record (Start Of Authority): Bir DNS Server'ın bulunduğu domain içindeki yetkili DNS kayıtlarının içeriği gösterir. DNS veritabanı dosyasındaki ilk kayıttır. Bir DNS zone yaratıldığında otomatik olarak oluşturulur. 
  • - MX Record: Mail Server olduğunu ifade eden kayıttır.
  • - PTR Record (Pointer): IP adresinden isim çözümler.
  • - SRV Record: DNS serverın servislerinin isimlerinin çözümlenmesini sağlayan kayıttır. 

 


0 Yorum