256 karaktere kadar büyüyebilen Host isimlerini IP'ye çevirmek için kullanılan sisteme DNS (Domain Name System) denir. DNS, isim sunucuları (DNS Server) ve çözümleyicilerden oluşmaktadır. İsim sunucuları Host isimlerine karşılık gelen IP adreslerinin bilgisini tutar. İnternete bağlı Host sayısının hızla artmasıyla ortaya çıkan problemleri çözmek amacıyla DNS geliştirilmiştir. DNS standartları RFC 1034 ve 1035 ile belirlenmiştir.
DNS, Unix tabanlıdır ve bir takım kuralları vardır. Bu kuralları ve DNs hiyerarşisini belirleyen firma INTERNIC'tir. DNS, Unix ve Linux da BIND adıyla geçer. Bir domain DNS olmadan çalışmaz ama DNS domain olmadan da kurulabilir. DNS isimlerinde, A-Z, a-z, Eksi (-), Altçizgi (_) geçerli olan karakterlerdir.
Yukarıdaki resimde örnek bir DNS şeması verilmiştir. DNS isimlendirmek için hiyerarşik bir mimarı kullanılır. Bu hiyerarşide isimlendirme, ağacın kökünden aşağı doğru ilerlenerek yapılır.
Fully Qualified Domain Names (FQDN): Alan adının tümünü içeren isme denir. Yukarıdaki örnekte FQDN: mf.gedik.edu.tr 'dir.
Şuanda DNS, yedi üst seviye domain ismi içerir. Bunlar;
- GOV: Hükümet kuruluşları
- EDU: Eğitim kurumları
- ARPA: ARPANET - Internet Host'u tanımlaması
- COM: Ticari kuruluşlar
- MIL: Askeri kuruluşlar
- NET: Bilgisayar ağ servisi veren kurumlar
- ORG: Ticari olmayan ve kar gütmeyen kurumlar
Root ve en üst seviye domainler InterNIC tarafından yönetilir ve üç ana parçaya ayrılır.Bunlar;
- Organizasyonel Domainler (edu,gov,mil,com gibi 3 karakter olanlar)
- Bölgesel Domainler (tr,de,gb ... gibi 2 karakter olanlar)
- IP adresinde isme adresleme yapmak için (in-addr.arpa)
0 Yorum