Yukarı Çık

DHCP Sunucunun Çalışması ve Temel Ağ Komutları

11 Eylül 2021   0 Yorum

DHCP kurulmadan önce sunucuya mutlaka statik bir IP adresi verilmelidir. Daha sonra DHCP kurulmadan önce Scope adı, kullanılacak IP aralıkları, Alt Ağ Maske (Subnet Mask) değeri, Varsayılan Ağ Geçidi adresi (Default Gateway), DNS sunucularının adresi, kira süresi ve kullanılmayacak IP adresleri belirlenmelidir. DHCP server, aynı subnet içerisine kurulur. Farklı subnet içinde çalışamazlar. 

DHCP Sunucunun Çalışması 

1. DHCP istemci, DHCPDISCOVER (Keşif) paketini broadcast ile yollar. 

DHCP DISCOVER: Bilgisayar ağ üzerinde ilk defa açıldığında, ağa DHCP DISCOVER mesajını yollar. Bu mesajla istemci ağda bir DHCP sunucunun varlığını sorgular. Çalışan bir DHCP Sunucu bulduğunda kendisine IP bilgilerini göndermesini ister. 

2. DHCP sunucu, DHCPOFFER (IP Teklifi) paketini broadcast ile yollar. 

DHCP OFFER: İstemci tarafından yollanan mesaj sunucu tarafından alınır. Sunucu veritabanını sorgular ve istemciye verilecek IP adresi, kira süresi belirlenir. 

3. DHCP istemci, DHCPREQUEST (IP İstek) paketini broadcast ile yollar. 

DHCP REQUEST: Sunucudan gelen öneri mesajı,istemci tarafından alınır ve DHCP sunucunun MAC adresini de ekleyerek mesajını broadcast ile yayınlar.

4. DHCP sunucu, DHCPACK (Onaylama) paketini broadcast ile yollar. 

DHCP ACKNOWLEDGMENT: İstemci IP adresini edinmiş olur. DHCP sunucudan edindiği IP adresin bulunduğu alt ağda kullanılıp kullanılmadığını test eder. Eğer kullanılmıyorsa kendisi kullanmaya başlar.

 

DHCP Sunucu'da kira süresi default olarak 8 gün gündür. Bu sürenin yarısında istemciler, DHCP Request paketi gönderir. Eğer bir cevap alamazsa yeni bir kiralama işlemine kadar APİPA ile otomatik IP alırlar. 

 

DHCP Sunucu önemli kavramlar

Scope: IP adresinin aralığını ve kullanılabilirlik süresini belirtir.

DHCP Reservation: DHCP istemcilerine özel rezerve edilmiş IP adresleridir. 

DHCP Option: İstemcilere IP adresi ve varsayılan ağ geçidi adresleri ile beraber bazı konfigürasyon parametlerini ekler. Bunlar Router'ların IP adresleri, DNS server IP adresleri, WINS server IP adresleri, DNS domain name.

 

Önemli Ağ Komutları

Windows ve Linux ortamında kullanılan önemli ağ komutları;

Ipconfig (Windows), Ifconfig (Linux): Ağ ayarlarını ve adreslerini görmemizi (IP Adres, MAC Adres, DNS Sunucu, DHCP Sunucusu ...) sağlar.

Ping: Bu komut ICMP protokolü üzerinden ECHO_REQUEST göndermek için kullanılır. Karşımızdaki makinenin çalışıp çalışmadığını kontrol eden komuttur. 

Tracert: Uzaktaki makineye giden yol hakkında bilgi alınır. Bu bilgilerden en temel olanı uzaktaki makineye giderken geçilen yönlendiricilerdir (router).

Arp: Sistemin arp önbelleği ile ilgili işlemlerin yapılmasını sağlar. Arp tablosunu inceler, arp tablosundan kayıt siler ve kayıt ekler. Arp tablosunda IP adresi ve MAC adres çiftleri gibi kayıtlar bulunur. 

Netstat: Ağ bağlantılarını, yönlendirme tablosunu, ara yüz istatistikleri gibi temel bilgileri gösterir. 

Nbtstat (Windows): TCP/IP üzerinden NETBIOS bağlantılarının detaylarını görmeyi sağlar. 

Nslookup (Windows): Bir DNS adresine karşılık gelen IP adres değerini ve tersini bulmaya yarar. 

 


0 Yorum