Günümüzde pek çok sanal makine vardır. Fakat bunlardan en popüler olanı ORACLE tarafından desteklenen VirtualBox,VMware tarafından geliştirilen WMware ve Microsoft tarafından geliştirilen Virtual PC'dir.
Sanal makine, programları gerçek bir bilgisayar sistemindeki gibi çalıştıran yazılımsal bir bilgisayardır. İşletim sistemi ile bilgisayar platformu arasında bir sanal ortam yaratır ve bu sanal ortam üzerinde yazılımların çalıştırabilmesine olanak sağlar. Sanal makineler, sanallaştırma derecesine göre ikiye ayrılır;
1) Sistem Sanallaştırma: Bir işletim sisteminin tamamının sanallaştırmasını sağlayan sanal makinedir. (VirtualBox,VMware,Virtual PC gibi)
2) İşlem Sanallaştırma: Sadece tek bir programın çalışması için tasarlanan sanal makinelerdir. (Java programlama dili için geliştirilen Java Sanal Makinesi (JVM), .NET Framework için geliştirilen Ortak Dil Çalışma Platformu (CLR) bunlara örnektir.)
Sistem Sanallaştırma, birbirinden tamamen yalıtılmış farklı işletim sistemlerinin kurulmasını sağlar. Tek sıkıntısı Donanıma dolaylı olarak eriştiğinden, sanal makinenin performansı gerçek makineden daha az olmasıdır. Biz sistem sanallaştırma için Virtual Box kullanacağız. VirtualBox kullanmadan önce bilinmesi gereken bazı tanımlar vardır. Bunlar;
- Host Operating System (Host OS): Sanal makine yazılımının üzerinde çalıştırdığı işletim sistemine Host OS denir.
- Gues Operating System (Gues OS): Sanal makine yazılımı üzerinde çalışan işletim sistemine Gues OS denir.
- Gues Additions: Sanal olarak çalışan işletim sistemi için özel olarak geliştirilen ve VirtualBox kurulduktan sonra ilave olarak yüklenen yazılıma denir.
VirtualBox'ın kurulması ve en temel özellikleri;
VirtualBox'ı kendi sitesinden indirebilirsiniz. VirtualBox'ın gerekli yüklemeleri yapıldıktan sonra kuracağınız işletim sistemini seçebilirsiniz. Buradaki en önemli husus; kuracağınız işletim sisteminin .iso dosyasını internetten bulup indirmenizdir. Sanal makineye Ubuntu kuracaksanız, internetten Ubuntu'nun iso dosyasını bulmanız gerekir. Aksi taktirde çalışmayacaktır.
- Fiziksel olarak bilgisayarınızda kaç işlemci olduğuna bakmazsızın 32 sanal işlemci desteği sunar.
- Herhangi bir USB belleğinden direk olarak konuk işletim sistemine bağlanabilme desteği sunar.
- Pek çok donanım cihazını (Ağ kartları,ses kartları,seri/paralel portları) sanallaştırır.
0 Yorum