A) FAT (File Allocation Table - Dosya Yerleşim Tablosu): Bir diskte bulunan dosyalara ait bilgilerin kayıtlı olduğu alanları belirtmeye yarar. Bir başka deyişle FAT, bir diskin haritası gibidir. Bir sürücüye ait sektör/clusterlar, kütüklere FAT aracılığıyla tanımlanırlar.
Bu sistemde partitionların her biri belli miktarda sektör içeren "cluster",küme isimli parçalara ayrılır. Clusterların adreslerini ve dolu olup olmadığı gibi bilgiler FAT üzerine yazılır. İşletim Sisteminde herhangi bir dosyaya erişim yapmak istendiğinde, dosyayı bulmak için FAT üzerine yazılan bu bilgilerden faydalanılır.
I. I-NODE (Düğüm): Unix benzeri dosyalama sisteminin üzerinde bulunan bir veri yapısıdır. I-Node, disk tablosunda bir kayıttır. Bu kayıtta dosyanın/dizinin sahibi, sahibinin ait olduğu grup, oluşturulma tarihi, dosya/dizin boyutu, link sayısı, tipi, erişim hakları, en son erişim tarihi ve en son değişikliklerin yapıldığı tarih gibi bilgiler yer alır.
UNIX/LINUX işletim sisteminde, I-Node içerisinde kütük adı ve I-Node numarasını içeren adreslerinin yanı sıra, kütük sahibinin kullanıcı ve grup kodu, kütük boyutu, oluşturulma tarihi, son erişim, son günlenme tarihi ve bağ sayacı gibi değerlerde tutulur. UNIX/LINUX işletim sisteminde bu listeyi görmek mümkündür. Bunun için ilk önce /usr dizininin içine girip daha sonra "ls -l" komutu ile görebilirsiniz. Örnek olarak;
- Terminali aç.
- "cd /usr" komutuyla usr dizininin içine gir.
- "ls -l" komutunu yazarak listeyi ekranda görebilirsiniz.
B) NTFS (New Technology File System - Yeni Teknoloji Dosya Sistemi): NTFS yüksek performanslı ve FAT dosya sisteminin aksine taşınabilirlik ve güvenlik konusunda üst düzey geliştirmeler içermektedir. Büyük sabit disk ve RAID desteği vardır.
NTFS, dosya konumlarını FAT sistemindeki gibi bir ana indeks olarak saklamakla birlikte MFT (Master File Table - Ana Dosya Tablosu) dosyasının yerleştiği konumları ve diğer bilgileri her Cluster'ın içinde saklar. Daha kapsamlı olarak NTFS özellikleri;
- Cluster boyutu bölüm boyutuyla sınırlı değildir ve 512 Byte değerine kadar ayarlanabilir. Buda alanın verimli kullanılmasını sağlar.
- 16GB'a kadar uzunlukta olan tek parça kütük yapısını destekler.
- ACL (Access Control List - Erişim Kontrol Listesi) özelliği sayesinde sistem yöneticileri tarafından hangi kullanıcıların hangi dosyalara erişebileceği ile ilgili kısıtlamaların koyulabilmesini sağlar.
- Bütünleşik dosya sıkıştırma özelliği içerir.
- Şifreleme, EFS (Encrypting File System - Şifreli Dosya Sistemi) sayesinde ekstra bir araca ihtiyaç duymadan şifreleme sağlar.
- Uzun dosya isimlerini (maksimum 255 karakter) ve Unicode dosya isimlerini destekler.
NTFS biçimli bir sabit diskteki ilk bilgi Boot Sektörü'dür. Bu sabit diskin ilgili bölümü 1. sektörden başlar ve 16 sektör uzunluğuna kadar çıkabilir. Boot Sektör, NTFS ile formatlanmış sürücü hakkında bazı temel bilgiler içerir. $MFT dosyasının nerede olduğu hakkında bilgi vermesi buna örnektir.
Bir sabit diski NTFS olarak biçimlendirdiğinizde, birimde bulunan bütün dosya ve dizinler hakkında bilgiler içeren; $MTF, $BadClus, $Bitmap, $LogFile vb. sistem dosyalarını oluşturur.
- $MTF (Master File Table - Ana Dosya Tablosu): NTFS birimindeki her kütük,MTF adlı özel bir kütükte bir kayıt ile temsil edilir. NTFS özel bilgiler için tablonun ilk 16 kaydını tutar. İlk MTF kayıt bozuksa eğer NTFS ilgili dosyayı bulmak için kaydın aynısı olan ikinci MTF kaydını okur. MTF ve MTF yedek kaydı, Boot Sektör'e kaydedilir.
- $BadClus: NTFS meta dosyalarından biridir. Görevi, Hard Disk'teki hasarlı/kullanılamaz olan sektörlerin kaydını tutar.
- $BitMap: NTFS dosya sisteminde yer alan özel bir dosyadır. Bu dosya kullanılan ve kullanılmayan clusterlar hakkındaki bilgileri tutar. Bir dosya NTFS biçimli bir diskte tutuluyorsa, onun konumu $BitMap dosyasında tutulur.
0 Yorum