Yukarı Çık

Sabit Disklerin Bölümleri

10 Ağustos 2021   0 Yorum

Sabit Disk'lerin fiziksel yapısından bahsetmiştik. Bu yazımızda ise HDD'nin Sektör'lerinden bahsedeceğiz. 

1) Partition Sector (Bölümleme Sektörü): HDD üzerindeki Plaka 0,iz 0 ve Sektör 1 bölümüne Partition Sector denir. Bu sektör iki kısımdan oluşur.

a) Master Partition Table (Ana Bölümleme Tablosu): HDD üzerinde oluşturulmuş olan bölümlerin başlangıç ve son sektör numaralarını tutar.  Bu alan küçük olduğundan sadece 4 adet bölüme (Primary Partition) ait bilgileri burada tutar. Bu bölümlerden aynı anda sadece bir tanesi aktif olabilir ve işletim sistemi bu bölüm üzerinden sistem açılışı yapabilir.İşletim sistemi kurarken veya diskimizi biçimlendirirken bu üç terimle karşılaşırız;

I. Primary Partition (Birincil Bölüm): İşletim sisteminin kurulduğu sabit bölümdür. Bir diskte en fazla 4 tane Birincil Bölüm bulunabilir ve bunlardan bir tanesi kesinlikle aktif olmalıdır.

II. Extended Partition (Genişletilmiş Bölüm): Windows varsayılan olarak ilk 3 bölümü Birincil Bölüm,son bölümü ise Genişletilmiş Bölüm olarak oluşturur. Genişletilmiş Bölümler, İşletim Sistemi depolamazlar. Bunun yerine Mantıksal Sürücüleri(Logical Partitions) oluşturmak amacıyla kullanılırlar. İstediğimiz kadar Mantıksal Sürücü'ye bölünebilir.

III. Logicial Partition (Mantıksal Sürücü): Extended Partitions altında oluşturulan partitionlardır.Primary Partition gibi en fazla 4 kısıtlaması yoktur. Bunun yerine her bir Extended Partition içinde en fazla 24 adet Logicial Partition bulunabilir.Mantıksal Sürücüler, sadece veri depolamak için kullanılır. İçinde İşletim Sistemi yüklenemez.

 

b) Master Boot Code (Ana Boot Kodu): Bu alanda sadece 440 Byte büyüklüğünde MBR programı bulunur. Bu programın amacı ,HDD üzerindeki Master Partition Table (Ana Bölümleme Tablosu) bakarak hangi bölümün aktif olduğunu bulmak ve aktif olan bölümün gösterdiği ilk sektöre gitmektir.

2) Root Sector: Kullanıcılar tarafından verilen simgesel kütük isimleri ile bu kütüklerin sabit disk üzerinde yerleştirildikleri Cluster'lar arasında ilişki kurmaya yarayan tablolardır. Bu tablolarda her satırla ilgili kütük bilgileri bulunur. Bu bilgiler içerisinde kütük adı,kütük türü,öznitelik bilgileri,açılma tarihi ve güncellenme tarihi gibi bilgiler bulunur.


0 Yorum